Retailers in groten getale naar de beurs

Retailers haalden nooit eerder zoveel geld op met beursgangen als dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bedrijf Dealogic, dat wereldwijd aandelentransacties in kaart brengt.

Inmiddels zijn 24 retailers in 2014 de beurs opgegaan, waarbij zij 8,3 miljard dollar (6,1 miljard euro) opgehaald hebben. Het vorige record stond op 7,5 miljard dollar in de eerste vijfenhalve maand van 2006. Vooral veel winkelketens, supermarkten en warenhuizen uit Europa maken dit jaar de gang naar de beurs.

De populariteit van de beurs heeft twee oorzaken, schrijft het Algemeen Dagblad. Allereerst zijn de beurskoersen hoog, waardoor opkoopbedrijven ondernemingen die ze de afgelopen jaren goedkoop hebben overgenomen, nu goed kunnen verkopen. Daarnaast is een beursgang een alternatief wanneer een onderhandse verkoop niet lukt.

De verwachting is dat nog meer bedrijven de gang naar de beurs zullen maken, stelt analist Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen. HEMA is volgens hem een goede kandidaat, mits de keten daar financieel klaar voor is. “Het is een naam die iedereen kent en daar willen mensen wel in beleggen.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends