De Bijenkorf mag niet uitbreiden in Utrecht

De uitbreiding van het Utrechtse filiaal van de Bijenkorf staat op losse schroeven. De Raad van State heeft het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de uitbreiding woensdag vernietigd.

Stichting Wijk C Komitee en Hoog Catharijne B.V. waren tegen de besluiten in beroep gegaan. De twee partijen stelden dat de Bijenkorf met 25 extra plaatsen in parkeergarages La Vie en Paardenveld onvoldoende extra parkeergelegenheid creëerde.

Voor de uitbreiding zijn volgens het gemeentelijk parkeerbeleid honderd extra parkeerplaatsen nodig. Dit mocht vanwege combinatiebezoek van winkels echter van de gemeenteraad door vier gedeeld worden. De Raad van State oordeelt nu dat ‘onvoldoende is gemotiveerd waarom in dit geval het toepassen van een correctiefactor 4 is gerechtvaardigd’. Tegen dat besluit is geen beroep mogelijk.

De Bijenkorf maakte afgelopen zomer een strategiewijziging bekend, waarbij de warenhuisketen enerzijds filialen sluit en anderzijds tweehonderd miljoen euro in zijn winkels investeert. De uitbreiding in Utrecht moest het filiaal bijvoorbeeld laten groeien tot vijftienduizend vierkante meter, stelde ceo Giovanni Colauto dinsdag nog. Mede dankzij een extra verdieping zou de winkel even groot worden als het Haagse filiaal, dat onlangs met 1600 vierkante meter is uitgebreid. De verbouwing is al geruime tijd aan de gang.

Colauto liet dinsdag verder weten dat de strategiewijziging die de Bijenkorf goed wordt ontvangen door zijn klanten. De premium experience strategie leidt bijvoorbeeld tot goede resultaten in Amsterdam en enkele andere vestigingen.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends