De Nederlandse supermarktbranche gaat leveranciers van huismerkproducten strenger controleren. "Wij willen een eind maken aan de stroom onaangename verrassingen over misstanden in de voedselketen", stelt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De branchevereniging heeft een zesstappenplan opgesteld dat supermarkten en foodservicebedrijven kunnen gebruiken om leveranciers te controleren op punten als voedselveiligheid. Aanleiding vormen de voedschandalen en kritische rapporten over de vleessector, dat volgens het CBL het vertrouwen van consumenten heeft geschaad.

Leveranciers zullen vaker controleurs over de vloer krijgen, die bijvoorbeeld de financiën en juistheid van etiketten onder de loep nemen. Eind 2015 moeten alle leveranciers van huismerken zijn beoordeeld, terwijl ook producten van A-merken worden opgeroepen de actie te steunen. Wanneer een onderneming niet aan de eisen van de supermarktketen voldoet, kan het winkelbedrijf besluiten niet langer zaken meer te doen met de leverancier.