Uitgevers klagen marktplaats voor e-books aan

Nederlandse uitgevers spannen een kort geding aan tegen Tom Kabinet dat de verkoop van tweedehands e-books faciliteert. De site maakt daarmee inbreuk op het auteursrecht, stellen de uitgevers.

Tom Kabinet zegt dezelfde doelstelling te hebben als uitgevers. De site zorgt dat consumenten niet meer illegaal downloaden, zo liet het bedrijf weten aan Computerworld. Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers stelt dat de site het tegenovergestelde effect heeft en dat het platform kan worden gebruikt om illegaal verworven boeken te verkopen. “Er is geen enkele mogelijkheid om te controleren of e-books op de site legaal zijn aangeschaft”, aldus David. Ook is het onduidelijk of de verkochten e-books daadwerkelijk van de computer van de verkoper verdwijnen.

Volgens Tom Kabinet ondertekenen verkopers een schriftelijke verklaring dat het boek gewist is en eist de site dat de herkomst van het tweedehands e-book legaal is. Dit wordt echter niet daadwerkelijk gecontroleerd. Wel voorziet het bedrijf de boeken van watermerken om verdere doorverkoop te voorkomen en wil de onderneming uitgevers vijf cent per verkocht e-book geven.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!