‘Amper controle op naleving alcoholverkoop’

Gemeenten treden nauwelijks handhavend op sinds de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Dat meldt de NOS na een peiling onder tweehonderd gemeenten.

Negen procent van de ondervraagden heeft een boete uitgedeeld aan overtreders. Meer dan de helft heeft nog geen waarschuwing gegeven. Vier op de tien gemeenten moeten hun beleid voor de controle op alcoholgebruik door minderjarigen nog officieel vaststellen. Een kwart van de ondervraagde gemeenten signaleert dat minderjarigen over de grens alcohol aanschaffen. 

Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder de achttien jaar geen alcohol meer kopen. Daarnaast moeten consumenten tot 25 jaar zich verplicht legitimeren als ze alcohol aanschaffen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de controle en handhaving. 

De verhoging van de leeftijdsgrens kon op veel weerstand vanuit supermarkten en vakbonden rekenen. Zo zou het voor caissières moeilijk zijn om leeftijdsgenoten alcohol te weigeren aan de kassa. CNV Dienstenbond pleit daarom voor een aparte alcoholkassa in supermarkten. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!