Tom Kabinet mag doorgaan met de verkoop van tweedehands e-books via zijn website. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald. Nederlandse uitgevers hadden een kort geding aangespannen, omdat de site inbreuk zou maken op het auteursrecht.

Gebruikers kunnen via Tom Kabinet hun e-book digitaal van de hand doen. Daarbij gaat de marktplaats er nadrukkelijk van uit dat de verkoper zijn eigen e-book niet meer gebruikt. Zo verklaart hij bij het te koop zetten van het boek zijn eigen digitale exemplaar te wissen. Daarnaast wordt verzocht geen illegale e-books aan te bieden of om hetzelfde exemplaar meerdere keren te verkopen.

“Als een verkoper zijn eigen kopie wist, is de tweedehands verkoop van e-books evenzeer toegestaan als de tweedehands verkoop van papieren boeken”, stelt initiatiefnemer Judith Mariën in het Algemeen Dagblad. De rechter stelt haar daarin in het gelijk, omdat uit de Europese rechtspraak vooralsnog niet eenduidig valt op te maken of voor e-books dezelfde regels gelden als voor papieren versies.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) stelt dat Tom Kabinet de verkoop van illegale e-books faciliteert, omdat niet te controleren is of de verkoper zijn exemplaar verwijdert. De website kan volgens de rechter gezien de werkwijze en opstelling van de initiatiefnemer niet met een ‘piratenwebsite’ vergeleken worden.

Daarnaast wijst de rechter erop dat de uitgevers hebben nagelaten met Tom Kabinet in overleg te treden. Mariën staat nog altijd open om kennis uit te wisselen, om de website zo beter te kunnen wapenen tegen de verkoop van illegale exemplaren. Tevens wil ze de winst met hen delen. “Van de tien cent die we per e-book verdienen, willen we de helft aan de uitgevers doneren.”