Huishoudens gaven in juli meer uit

Nederlandse huishoudens hebben in juli een half procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De voorgaande drie maanden lagen de bestedingen nog ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De stabilisatie en de lichte groei volgen volgens het statistiekbureau op bijna drie jaar van vrijwel onafgebroken krimp.

Consumenten besteedden in juli vooral meer aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder (plus 1,1 procent). Aan duurzame goederen als kleding, schoenen, meubels en auto’s werd 0,6 procent meer uitgegeven. De bestedingen aan overige goederen zoals gas lagen 3,5 procent lager dan in juli vorig. Aan diensten werd afgelopen zomermaand 1,1 procent meer uitgegeven.

Nederlandse huishoudens krijgen dit jaar en in 2015 volgens de Rabobank weer meer te besteden door de lage inflatie en het overheidsbeleid. De Nederlandse economie groeit naar verwachting dit jaar met een half procent en volgend jaar met anderhalf procent. “Het herstel zal ook voelbaar zijn in de sectoren die op het binnenland gericht zijn, zoals de detailhandel”, aldus econoom Theo Smid.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!