AFM beboet voormalig Sabon-directeur

De Autoriteit Financiële Markten heeft twee bestuurlijke boetes opgelegd aan oprichter en voormalig topman Bob Ultee van zeepketen Sabon. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Ultee moet twee boetes van ieder vijfduizend euro betalen omdat hij volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de koers van participaties in het beleggingsfonds Sabon FunDing manipuleerde. Ultee had een groot deel van de participaties van dit fonds in handen, dat destijds aan Euronext genoteerd was. Vanaf begin 2012 handelde Ultee met partijen die hij kende in deze participaties, terwijl de stukken onder zijn controle bleven. “Door de transacties wekte de heer Ultee de indruk dat er handel was in het fonds, terwijl er economisch gezien niets wijzigde en bovendien leidden de transacties tot een kunstmatig hoog koersniveau”, aldus de AFM. Zo steeg de koers tussen 10 en 19 februari 2012 van nog geen zestigduizend euro tot ruim 111 duizend euro.

In april dat jaar verspreidde Ultee daarnaast informatie dat hij participaties ging verkopen om winkelketens te financieren die het fonds, dat inmiddels Brand FunDing heette, zou overnemen. Vervolgens bleek hij de grote koper te zijn van deze participaties.

Op de overtredingen staat volgens de AFM een basisboete van twee miljoen euro. Vanwege het faillissement van Ultee en zijn ‘zeer omvangrijke schulden’ is het bedrag verlaagd tot vijfduizend euro per boete. De rechter bepaalde in 2012 al dat Ultee een boete van 17,5 miljoen euro moest betalen omdat voor zijn poging om 29 iCentre-winkels over te nemen. Dat mislukte omdat hij niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Antea, eigenaar van iCentre, spande hierop een rechtszaak aan.

De twee boetes van AFM zijn 'hilarisch', zegt Ultee in de Financiële Telegraaf. De organisatie moet volgens hem de beheerder van het beleggingsfonds bekeuren. "Die heeft aantoonbaar criminele handelingen gepleegd, maar aangifte tegen mij gedaan. En hij wordt niet aangepakt."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!