‘Fabrikanten willen stop op verkoop door derden’

Fabrikanten als Samsung richten hun pijlen op webshops die inktcartridges verkopen om de verkoop in eigen hand te houden. “Normaal pakken ze fabrikanten in het Verre Oosten aan. Webwinkels zijn een nieuw doelwit”, zegt marketingmanager Thijs Bregman van 123inkt.nl in Het Parool.

De webwinkel verkoopt onder meer inktpatronen en lasercartridges. Samsung had een kort geding aangespannen tegen 123inkt.nl omdat de webwinkel een Europees octrooi op de computerchips van cartridges zou schenden. De Koreaanse elektronicagigant beschikt sinds afgelopen zomer over het patent op ‘een beeldvormend apparaat en fotogeleidend medium’ dat op alle patronen voor zijn laserprinters van toepassing zou zijn. Voor de webwinkel dreigde een verkoopstop en schadevergoeding.

De Haagse rechtbank heeft de bezwaren van Samsung ongegrond verklaard. Het octrooi is volgens de rechter de breed om een specifiek product als een cartridge te verbieden. “Ik laat me niet intimideren”, zegt directeur Gerben Kreuning van Digital Revolution, het moederconcern van 123inkt.nl. Printerfabrikanten willen de verkoop van cartridges controleren, omdat ze daaraan verdienen. “Voor mij werd het ook een principekwestie. Het was een aanval op onze activiteiten.”

Samsung kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Volgens Kreuning lopen er nog drie vergelijkbare zaken tussen fabrikanten en webwinkels. “Dit zal wel nooit ophouden.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!