Investeringsmaatschappij ProCures kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het faillissement van Polare. Dat stelt curator Kees van de Meent tegenover Het Financieele Dagblad, naar aanleiding van zijn nieuwste faillissementsverslag.
Van de Meent heeft met Grant Thornton Forensic & Investigation Services onderzoek gedaan naar de achtergrond van het faillissement en eventuele onregelmatigheden. Hij heeft daarbij geen aanwijzingen gevonden voor paulianeus handelen of ongebruikelijk hoge betalingen aan ProCures en eigenaar Paul Dumas. "Ik kan niet zeggen dat hem iets kwalijk te nemen valt of dat hij voor het faillissement verantwoordelijk kan worden gehouden."
De curator concludeerde eerder nog dat ProCures boekwinkelketen Selexyz in 2012 met geleend geld heeft gekocht. Tot aan het faillissement heeft de koper geen eigen geld in Selexyz en opvolger Polare gestoken. De banken en ook leverancier CB stemden echter zelf in met deze financiering en de plannen van ProCures, stelt Van de Meent.
De werkzaamheden van ProCures zijn verder niet beloond met ongebruikelijk hoge vergoedingen, concludeert de curator. Voor de dagelijkse aansturing werd op jaarbasis een bedrag van 450 duizend euro overgemaakt, ongeveer evenveel als de twee bestuurders van Selexyz voorheen gezamenlijk verdienden. Polare heeft verder geen andere bedragen naar ProCures of eigenaar Paul Dumas overgemaakt.
ProCures vroeg leveranciers door liquiditeitskrapte in het tweede kwartaal van vorig jaar om een langere betalingstermijn. De investeerder zelf kreeg tot aan de kerst niets betaald voor zijn werkzaamheden. Dat dit bedrag in januari vlak voor het faillissement alsnog werd overgemaakt, valt volgens Van de Meent te begrijpen. Polare leek door het verkrijgen van miljoenen aan sleutelgeld voor zijn vertrek uit de Kalverstraat namelijk gered.
Toen de onderhandelingen over het sleutelgeld met de familie De Slegte, eigenaar van het pand, in een cruciale fase zaten, besloot CB echter de leveringen aan de winkels van Polare stop te zetten. Dumas liet eerder al weten dat deze leveringsstop de familie tot de uiteindelijk fatale vertragingstactiek heeft gebracht. “Als ik de feiten op een rij zet, denk ik dat dit ongelukkig was”, zegt Van de Meent. CB was volgens hem niet op de hoogte van de vergevorderde onderhandelingen van ProCures over het sleutelgeld.
Reacties 0