Burger King heeft het contract beëindigd met de Duitse franchisepartner Yi-Ko Holding, dat onder meer de hygiëneregels aan zijn laars lapte. Dat bleek in mei dit jaar uit een aflevering van het televisieprogramma Team Wallraf. Yi-Ko-Holding exploiteert 89 vestigingen in Duitsland.

Het RTL-programma liet onder meer zien hoe een werknemer in de keuken aan de slag ging nadat hij eerst de wc’s had schoongemaakt. Hamburgers die hij zonder handen te wassen in de oven legde bleken onder meer vol darmbacteriën te zitten. Verder krijgt het personeel overuren niet uitbetaald

Yi-Ko Holding voldoet volgens Burger King niet aan de regelgeving over arbeidsomstandigheden. Hoewel er sinds de ontdekkingen verbeteringen zichtbaar waren, schendt de franchisepartner nog altijd de normen van Burger King. Daarmee brengt de organisatie het voortbestaan van de overige 165 franchisenemers en 599 filialen in Duitsland in gevaar, zo stelt de fastfoodketen.

De contractbeëindiging was de laatste optie, stelt topman Andreas Bork van Burger King in Centraal-Europa. “Helaas moeten we op basis van de herhaalde overtredingen tegen de operationele en arbeidsnormen vaststellen dat Yi-Ko niet langer deel kan uitmaken van Burger King.”