Supers verbeteren naleving leeftijdsgrens

Caissières in de supermarkt houden zich beter aan de leeftijdgrens voor de verkoop van alcohol en tabak. Het zogenoemde nalevingspercentage ligt in de supermarktbranche op 62 procent, stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Dat is een stijging van ruim veertien procent in vergelijking met vorig jaar.

De Drank- en Horecawet in de huidige vorm belemmert volgens de brancheorganisatie de uitvoering van de regels in de praktijk. Zo is een minderjarige met alcohol in bijvoorbeeld het café strafbaar, maar niet in de supermarkt. Daardoor wordt de kassamedewerker niet gesterkt in het naleven van de regels, aldus het CBL. Daarnaast pleit de vereniging voor een eenduidig alcoholbeleid bij gemeenten. Supermarktketens die in verschillende gemeenten werkzaam zijn, komen in een lastig parket doordat dat beleid onderling kan verschillen.

Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder de achttien jaar geen alcohol meer kopen. Daarnaast moeten consumenten tot 25 jaar zich verplicht legitimeren als ze alcohol aanschaffen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de controle en handhaving. De verhoging van de leeftijdsgrens kon op veel weerstand vanuit supermarkten en vakbonden rekenen. Zo zou het voor caissières moeilijk zijn om leeftijdsgenoten alcohol te weigeren aan de kassa.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!