De Markthal denkt erover om extra deuren te maken in de grote glaswanden aan de voor- en achterkant. Die moeten dienen als vluchtroute zodat de middelste schuifdeuren dicht kunnen blijven, laat directeur Maarten van Lier weten in het Algemeen Dagblad.

Als bezoekers de hal verlaten komt er via de schuifdeuren een ijskoude lucht naar binnen. Ondernemers zeggen de klandizie daardoor terug te zien lopen, waardoor ze personeel naar huis moeten sturen. De temperatuur in de hal lag donderdagochtend op 2,7 graden, zo stelt één van hen.

De vluchtdeuren moeten naast de huidige schuifdeuren komen en kunnen met een knop geopend worden wanneer ‘de nood aan de man is’, aldus Van Lier. De middelste schuifdeuren mogen daardoor op slot, terwijl bezoekers het gebouw via de draaideuren kunnen verlaten.

Eerder plaatste de Markthal al verwarmende plafondplaten, maar dat leidde volgens de directeur tot hoofdpijn bij bezoekers. “Hun hoofd werd warm, het lichaam bleef koud. Dat werkt dus niet.”

De hal in Rotterdam is sinds oktober geopend en kampte bij de start juist met te hoge temperaturen, doordat het zonlicht via de hoge glaswand binnenkomt. “Natuurlijk hebben we van tevoren nagedacht over de klimaatbeheersing”, zei Van Lier destijds. “Maar dit gebouw is een uniek concept en we zien nu pas hoe alles uitwerkt.”