Leegstand zorgt voor onrust in de Markthal

Leegstand zorgt voor onrust in de Markthal

Ondernemers in de Markthal in Rotterdam maken zich zorgen over de leegstand in het complex. Dat schrijft het AD. De ondernemersvereniging schat dat een derde van de units zonder huur zit.

"Het is heel ernstig. Er is heel veel dicht, en de uitbaters komen ook niet meer terug. Eigenaar Klépierre doet er veel te weinig aan. Ik blijf, want ik heb een vierjarig contract", zegt Carlo Ladage van de gelijknamige frietkraam. "Als dat niet zo zou zijn en als ik zie hoe mensen hier worden behandeld, had ik direct mijn biezen gepakt." Tegen het einde van oktober vallen veel subsidies weg. Ladage verwacht dat er dan nog tien uitbaters zullen vertrekken. 

"We hanteren nu eigen openingstijden", zegt Ricardo van Brazuca Coffee. Eigenlijk moeten de huurders van Klépierre open zijn van 10 tot 8 uur. "Dat kan gewoon niet, want er is geen personeel. We worden langzaam verteerd door de Markthal."

Klépierre treft wel kortingsregelingen met huurders, zo stelt Rogier Kamerbeek van de Markthal Ondernemersvereniging. Je kunt nu twee units huren tegen een gereduceerd tarief. "Op zich heb je dan minder ondernemers in de hal, maar het is wel beter voor het zicht."

Klépierre zelf zegt dat het hard werkt om de lege plekken weer op te vullen. Een woordvoerster zegt in een reactie dat de Markthal 'volop in beweging is' en dat er veel nieuwe gezichten te verwachten zijn. Zo hebben onder meer restaurant De Beren en TGIF getekend, evenals Yakima Ramen.

Sinds de start in 2014 liggen ondernemers en Klépierre herhaaldelijk met elkaar overhoop.

Reacties 2


Arie Feenstra 5 jul, 12:35

Ik wil niet veel zeggen maar dit prestigieuse project is natuurlijk een blikvanger voor zo'n stad en de projectontwikkelaar en eigenaar hebben dollar tekens voor ogen gehad, zij het over de rug van de ondernemers. En dat blijven ze houden. Wat heeft een ondernemer aan meer ruimte voor een gereduceerd tarief als je de normale huur al niet op kunt hoesten.
Er zou een wettelijke huurgrens moeten komen van max 7% van de omzet, zodat de ondernemer waar krijg voor zijn geld en er zelf ook van kan leven. Heel de vastgoedwereld heeft amper te lijden onder economisch crisissen, de retail moet altijd alles opvangen. Dit is niet alleen in de Markthal, dit is een algemeen probleem. Laat de vastgoedsector maar eens meebloeden, als het slechter gaat. En leegstand is best te voorkomen, als de huur maar eens naar normale proporties wordt teruggeschroefd. Niet voor een half jaar of een jaar, maar gewoon definitief.


Sander Kleinsma 5 jul, 18:53

De Matkthal is al jaren een drama. De gemeente weet dat de verhuurder een vreselijke huisbaas is maar kan ook niks doen want die mag niet ingrijpen in de vrije markt. Concerns kunnen tegen de verhuurder nog zeggen van zoek het maar uit maar kleine winkeliers of kramen worden met de rug tegen de muur gezet. Je moet langer open anders krijg je een boete enz enz, ben je een bakker die het hele jaar de volle huur betaald krijg je in november/december een pop up winkel in de buurt die je gaat beconcurreren. Alexandrium is net zo’n drama, de leegstand komt puur omdat de prijzen hoog gehouden worden, winkels krijgen een huur verhoging gebaseerd op winkels die zelf het niet vol konden houden. Ik heb nog nooit iemand positief gehoord over deze verhuurder.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!