DNB verwacht nog sterkere consumptiegroei

De Nederlandsche Bank heeft zijn verwachtingen over de groei van de particuliere consumptie in 2015 verder naar boven bijgesteld. De centrale bank verwacht voor volgend jaar een groei van 1,8 procent. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse rapport Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten dat DNB maandag heeft gepubliceerd.

In december vorig jaar werd nog een groei van 0,3 procent in 2015 voorspeld, waarmee de consumptie voor het eerst in jaren weer zou toenemen. In juni werd die verwachting al naar boven bijgesteld, maar ook de voorspelde groei van 1,1 procent blijkt volgens DNB nu te pessimistisch.

Dit jaar gaat de centrale bank uit van een nulgroei, waarmee er een einde komt aan een periode van vijf jaar waarin de particuliere consumptie overwegend afnam. De komende jaren zijn huishoudens bereid en in staat om meer te gaan besteden, stelt DNB. Daardoor trekt de consumptiegroei aan tot zo’n 1,8 procent per jaar, de op 2007 na hoogste groei in vijftien jaar.

De consumptiegroei wordt onder meer veroorzaakt door een hoger beschikbaar inkomen en meer vermogen, maar ook door een stijgend consumentenvertrouwen en een herstel van de woningmarkt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!