Ceo Bernard Arnault staat al een kwart eeuw aan de top van Louis Vuitton Moët Hennessy en regeert de luxe wereld met een imperium van 62 merken. Hans Verstraaten schetst in het decembernummer van RetailTrends een portret van deze man die na een carrière in de bouwsector zonder al te veel scrupules een exclusief koninkrijk creëert.
Arnault bouwt met een strategie van kopen, afstoten en fuseren langzaam maar zeker het LVMH-conglomeraat uit. Daarin wordt hij bijgestaan door mensen die niet per se verstand hebben van retail, maar wel van slimme financiële en juridische constructies. Als een luxemerk niet aan Arnault’s imperium wil worden toegevoegd, volgt een vijandige overname waarbij zo ongeveer alle middelen geoorloofd zijn. En wie een deal sluit met Arnault moet na het handenschudden zijn vingers natellen, zo wordt er gefluisterd.
Inmiddels zijn de merken die tot het concern behoren goed voor een jaaromzet van 29 miljard euro, een nettowinst van vier miljard en een beurswaarde van zestig miljard euro. Arnault’s dochter Delphine is de beoogde troonopvolger van de 65-jarige topman. Die kan dan op zijn lauweren rusten op zijn jacht dat luxejachtenfirma Royal van Lent in Zuid-Holland bouwt, en uiteraard is onderdeel van LVMH.
Lees het volledige portret van Bernard Arnault in het decembernummer van RetailTrends dat eind deze week verschijnt. Klik hier voor meer informatie over een abonnement op jaarlijks elf keer RetailTrends en zes keer EtailTrends.
Monsieur LVMH: meedogenloze sjacheraar
Gepubliceerd op 11 december 2014 om 08:51
Laatst gewijzigd: 31 mei 2017 om 16:53
Reacties 0