Blokker-franchisers sluiten vooraaddeal met ondernemer Kooistra
Gepubliceerd op 8 januari 2025 om 17:11
Blokker-franchisenemers hebben een deal gesloten met de Friese ondernemer Eric Kooistra over de 200 zeecontainers vol Blokker-voorraden die hij eind vorig jaar opkocht. De 45 franchisenemers, die samen verenigd zijn, zullen wekelijks bij zijn bedrijf Kooistra.com bestellingen plaatsen. “Wij nemen dus een beetje de groothandelsfunctie over”, laat Eric Kooistra weten aan RetailTrends.
Met het soort goederen waarop Kooistra de hand wist te leggen, kan een Blokker-franchisenemer volgens hem 30 procent van de winkel vullen. Het gaat met name om ‘snellopers’, zoals pannen en bakblikken, die onder het eigen Blokker-logo worden verkocht.
De franchisenemers spraken met Kooistra af dat eventuele nieuwe winkels onder de Blokker-formule onder dezelfde voorwaarden mee kunnen doen. “De franchisenemers hebben wel ballen. Ik vind het knap dat ze zo snel zulke grote stappen durven te zetten. Voor hen is heel fijn dat de artikelen met Blokker-logo niet bij concullega’s terechtkomen. Als je een merk opnieuw wilt opbouwen, is het niet goed als het spul ook verderop in de winkelstraat ligt.”
Militaire operatie
Wanneer de eerste artikelen bij de Blokker-winkels worden geleverd, is nog niet bekend. Kooistra denkt dat dit een week of twee weken kan duren. “Het is toch een soort militaire operatie. We moeten ervoor zorgen dat er niks fout loopt en alle systemen goed op elkaar aansluiten.”
De timing van de deal was volgens Kooistra perfect. “Veel franchisenemers hebben enthousiast het magazijn bij de curator van Blokker leeggekocht. Bepaalde artikelen raken snel uitverkocht en kunnen nu dus weer worden aangevuld. Zo komen er geen lege schappen in de winkels.”
Kooistra heeft naar eigen zeggen geen contact gehad met nieuwe eigenaar Roland Palmer. "Hij focust zich op de onderhandelingen met welke winkels hij verdergaat en bemoeit zich niet met de bevoorrading."
Goede boterham
Hoeveel Kooistra voor de goederen betaalde, kan hij in verband met een geheimhoudingsplicht niet bekendmaken. De ondernemer verwacht in ieder geval dat zijn investering van miljoenen euro’s flink wat zal opbrengen. "Als alles een beetje lekker loopt, gaan wij er een goede boterham aan verdienen.”
De voorraad die Kooistra overnam, was oorspronkelijk door Blokker besteld in het Verre Oosten, maar nog niet betaald. Hierdoor vielen de goederen buiten de failliete boedel en konden daarom ook niet bij de faillissementsverkoop in de winkels worden verkocht. Kooistra kocht de voorraden van de rederij en het verschepingsbedrijf, met toestemming van de curatoren, die niet in staat waren de openstaande rekeningen te voldoen.