Intergamma steekt een stokje voor een plan van de Edese politie om bewakingsbeelden te bekijken van klanten die mogelijk inbrekersgereedschap aanschaffen. “We zijn ervan overtuigd dat het privacytechnisch niet mag”, zegt HRM-manager Eric jan Schipper van het moederconcern van GAMMA en KARWEI in De Gelderlander.

De politie uit het Gelderse Ede wilde de camerabeelden van veertien bouwmarkten uit de omgeving gebruiken om notoire inbrekers in de gaten te houden. Alle beelden waarop de aankoop van producten als een koevoet te zien is, zouden door agenten worden bekeken. Wanneer de klant een bekende crimineel bleek, wilde de politie bij hem thuis langsgaan om te laten zien dat ze hem in de gaten hielden. “Wij menen dat de politie alleen beelden kan opvragen als er daadwerkelijk een strafbaar feit gepleegd is”, stelt Schipper echter.

Het voornemen veroorzaakte de nodige ophef. De PvdA in de Tweede Kamer stelde bijvoorbeeld schriftelijke vragen over het plan. Het idee ontstond nadat medewerkers van de bouwmarkten regelmatig vreemde situatie signaleerden. Zo waren er klanten die producten alleen aanraakten met een plastic tas om hun handen. Bij een verdachte situatie zullen de bouwmarkten de politie inlichten.