Boekwinkelketen Studystore neemt in de loop van dit jaar afscheid van zijn fysieke winkelactiviteiten. Vier van de 21 winkels gaan door als servicepunt, de overige vestigingen gaan op slot. Dat heeft de retailer vorige week laten weten aan zijn personeel.

Twaalf vestigingen sluiten rond 1 april hun deuren, waarna de laatste vijf filialen rond 1 oktober volgen. De locaties in Wageningen, Den Haag en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en Fraijlemaborg in Amsterdam worden omgebouwd tot servicepunt. Die filialen behoren tot de grootste en best draaiende van Studystore, laat manager campuswinkels Hylco Wijnants weten aan Boekblad.

De winkels waren nog maar goed voor vijftien procent van de totale omzet, geeft de manager aan. Dit jaar werd daarmee nog een bescheiden winst geboekt, maar voor 2015 voorzag Wijnants rode cijfers. Dat circa de helft van de winkels al verlies maakt is voor Studystore de aanleiding om voor een online strategie te kiezen. Daarmee bespaart de retailer volgens Boekblad op huisvestiging en personeel en de noodzakelijke investeringen in dienstverlening en productontwikkeling via de site.

Studystore ontkomt daarbij niet aan gedwongen ontslagen, geeft Wijnants aan. In totaal werken er 67 mensen in de winkels. Ook achttien medewerkers van zijn distributiecentra komen op straat te staan.