Supermarkten verliezen een miljard aan derving

Nederlandse supermarkten zien per jaar bijna één miljard euro in rook opgaan aan diefstal en omdat verse producten niet meer kunnen worden verkocht. Dat concludeert Wageningen University (WUR) na onderzoek, waarvan de resultaten tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Supermarkt Keurmerk (SSK) werden gepresenteerd.

Voor het onderzoek werden 165 supers tegen het licht gehouden. Het is volgens projectleider Auke Schripsema voor het eerst dat de derving in Nederlandse supermarkten op deze schaal werd onderzocht.

De slagerijafdelingen nemen met een gemiddelde derving aan 326 miljoen euro de grootste schade voor hun rekening. Ook de agf-afdeling is met een bedrag van 278 miljoen euro verantwoordelijk voor een grote dervingspost. Binnen de productgroepen vleeswaren en kaas en bij de broodafdeling gaat voor respectievelijk 156 miljoen en 133 miljoen euro aan derving in de boeken.

Vorig jaar spanden supermarkten zich in om voedselverspilling door klanten te verminderen door bijvoorbeeld maatbekers te verstrekken. Dit jaar komt SSK met maatregelen waarmee supers zelf ook minder kunnen verspillen. "We leveren in 2015 tools, delen topinitiatieven en stimuleren zelfstandige levensmiddelendetaillisten om een actieve bijdrage te leveren aan de vermindering van voedselverspilling in de winkel en bij de consument", stelt directeur Patricia Hoogstraaten tegenover Distrifood.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends