Het aantal boekwinkels in Nederland is sinds 2007 met ongeveer eenvijfde afgenomen. Waar ons land voor de kredietcrisis nog 945 boekwinkels telde, lag dat aantal vorig jaar nog op 765 vestigingen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De fysieke boekenbranche heeft volgens het statistiekbureau evenals andere sectoren last van technologische ontwikkelingen als het online winkelen en e-books. Zo steeg het aantal internetgebruikers dat weleens online een boek, krant of tijdschrift koopt tussen 2007 en 2013 met ruim een kwart.

De boekhandels behaalden vorig jaar een gezamenlijke netto-omzet van zo’n vierhonderd miljoen euro. Twee jaar eerder lag dat nog zo’n twintig procent hoger op een half miljard euro.

Er zijn in ons land ongeveer evenveel boekhandels als viswinkels en parfumerie- en cosmeticazaken. De meeste boekwinkels zijn te vinden in Zuid-Holland (175). Gecorrigeerd voor het aantal inwoners springt Friesland er bovenuit met zeven vestigingen per honderdduizend inwoners. Het gemiddelde in Nederland ligt op ruim 4,5 boekwinkels per honderdduizend mensen.