Kamp dringt aan op schrappen van winkelmeters

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil het winkeloppervlak in ons land flink inperken om de leegstand terug te dringen. “Er zullen zeker meters uit de markt gehaald moeten worden, dat is absoluut noodzakelijk”, zegt hij tegen BNR.

Daarbij denkt hij aan minimaal acht procent van het huidige winkeloppervlak. “Als je weet dat er op dit moment acht procent leegstand is en dat een derde overcapaciteit is, dan is het ergens tussen die acht en 33 procent in.”

Kamp presenteerde vorige week de Retailagenda, waarvan het compacter maken van winkelgebieden onderdeel is. Zo gaat een aantal gemeenten met vastgoedeigenaren en winkeliers aan de slag om overbodige vierkante meters winkelruimte te schrappen.

Daarnaast hebben verhuurders en winkeliers afgesproken dat winkelhuren marktconform worden en niet meer worden gebaseerd op historische prijzen. Detailhandel Nederland ziet in marktconforme huren een belangrijke oplossing voor de huidige problematiek binnen retail. “Onze omzet is weggezakt met 25 tot dertig procent. De huren zijn alsmaar omhoog gegaan omdat deze zijn geïndexeerd”, schetst secretaris Jildau Schuilenburg. "Dus een oplossing ligt ook in een afwaardering van het winkelvastgoed."

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends