​Benelux wil naar één detailhandelsmarkt

Nederland, België en Luxemburg komen met maatregelen die tot een gezamenlijke detailhandelsmarkt moeten leiden. De premiers van deze drie landen kondigen vandaag een Beneluxakkoord aan, waardoor retailers eenvoudiger over de grens moeten kunnen opereren.

De belangrijkste prioriteiten in het akkoord zijn het gelijktrekken van regels, het vereenvoudigen van btw-afdrachten en voorlichting voor ondernemen over de grens. Retailers uit de Benelux zijn blij met akkoord, zegt secretaris Europa Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland. “Door het gelijktrekken van regels kunnen producten, diensten en werknemers straks moeiteloos de binnengrenzen van de Benelux passeren."

Een retailer kan zijn complete assortiment nu niet zomaar in een ander land aanbieden. Zo moeten verpakkingen worden aangepast en levert het retourneren van pakketten soms moeilijkheden op. De route van Antwerpen naar Roosendaal is bijvoorbeeld circa vier keer zo duur als die van Rotterdam naar Roosendaal, terwijl de afstand hetzelfde is.

Eurocommissaris Andrus Ansip van digitale interne markt pleitte eerder al voor het verdwijnen van barrières die online verkoop over de grens belemmeren. Slechts vijftien procent van de inwoners in de Europese Unie koopt momenteel wat in een webwinkel uit een ander land. Dat komt volgens de Europese Commissie doordat de bezorgkosten vaak al hoger uitvallen dan de prijs van de aankoop. “Mensen moeten in staat zijn om online net zo vrij de grenzen over te steken als offline", aldus Ansip.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!