'Amazon wil consument inzetten als koerier'

Amazon werkt aan een mobiele applicatie die consumenten in staat stelt als koerier op te treden. Zij moeten de pakketten op weg naar hun eigen bestemming bij de klant van Amazon bezorgen, meldt The Wall Street Journal.

Het is volgens de Amerikaanse krant nog niet duidelijk wanneer de app, die intern bekendstaat als On My Way, wordt gelanceerd. Bovendien is het onzeker of de app er überhaupt gaat komen, laten de bronnen weten. Amazon zelf wil niet reageren op de berichtgeving.

De Amerikaanse etailer zag zijn bezorgkosten vorig jaar met 31 procent stijgen, harder dan de omzet. Amazon zou met de app meer grip op deze kosten willen krijgen en tegelijkertijd sterker staan in onderhandeling met grote vervoerders.

Daarnaast staat Amazon voor enkele grote uitdagingen voor het lanceren van de app. Zo denkt de webwinkel erover om ruimten bij andere fysieke retailers te huren, waar koeriers de pakketten kunnen oppikken. Ook is het een optie om deze retailers per pakket een vergoeding te geven. Het is echter de vraag in hoeverre zijn concurrenten aan dit plan van Amazon willen meewerken.

Het plan toont in ieder geval veel gelijkenissen met initiatieven van onder meer Instacart, Deliv en Uber, die stuk voor stuk de gewone burger inzetten als koerier. Geen van die partijen vormt nu echter een bedreiging voor de grote logistieke dienstverleners.

RetailTrends