Oud-ceo Lidl: 'Delhaize kon Ahold inlijven'

Delhaize had Ahold kunnen overnemen als de keten zijn huiswerk eerder had gemaakt. Delhaize had alles in huis om een grote Europese retailer te worden, stelt voormalig ceo Ivan Sabbe van Lidl België in een ingezonden brief in dagblad De Tijd.

De reorganisatie die Delhaize in 2014 aankondigde kwam tien jaar te laat, zegt Sabbe die van 1993 tot 2006 Lidl aanstuurde en nu ceo van de horecagroothandel ISPC is. Als Delhaize eerder was begonnen met saneren, was het sociale klimaat gunstiger geweest en Ahold was ‘in geen velden of wegen te bespeuren’.

Hoewel Delhaize van oudsher sterk was in een uitgebreid assortiment, versheid en vernieuwing, holde de keten de afgelopen jaren prijsbrekers achterna, stelt de oud-topman. “Eens te jammer dat Delhaize zijn huiswerk niet tijdig heeft. Met de troeven waarover het beschikt, was een overname van Ahold na zijn debacle van 2001-2002 mogelijk geweest.” In 2003 kwam een boekhoudschandaal over die jaren aan het licht. Ahold zag toen in één dag tijd zijn beurskoers met meer dan zestig procent kelderen en raakte in flinke moeilijkheden.

Toen Sabbe de discountketen verliet, was volgens hem al duidelijk dat Lidl meer omzet van de andere supers weghaalde dan Aldi. In zijn tijd bij Lidl zag Sabbe de keten groeien van een omzet van vijf miljard naar ruim 52 miljard euro. “Zelf Belg zijnde, zeg ik met pijn in het hart: ‘wat heeft Delhaize in diezelfde periode gedaan?’”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!