​‘Steeds meer winkeliers onder armoedegrens’

De meeste zelfstandige winkeliers kunnen niet meer leven van de opbrengsten van hun zaak. Steeds meer retailers dreigen daardoor onder de armoedegrens te belanden. Dat meldt Het Parool op basis van deskundigen.

De laatste drie jaar is de situatie voor winkeliers ernstig verslechterd, stelt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar. “Als ik accountants mag geloven, lijdt tussen de zestig en zeventig procent verlies.” Harde cijfers zijn er volgens hem niet, omdat kleine zelfstandigen vaak veel verborgen kosten hebben. Zo keren noodlijdende winkeliers zichzelf geen salaris uit, om worden kosten van eigen winkelpanden niet doorberekend.

De winstgevendheid van winkels is de afgelopen vijf jaar met ruim 75 procent teruggelopen, stelt Molenaar verder. De oorzaak ligt onder meer bij de zoektocht van consumenten naar de goedkoopste aanbieder, iets wat volgens hem nog erger wordt. “Ik voorspel dat in de non-foodsector de prijzen de komende vijf jaar met een kwart zullen dalen.”

Winkeliers moeten zich volgens Molenaar afvragen of ze er geen baan naast moeten nemen. “Waarom zou je op maandagen, dinsdagen en woensdagen openblijven als je die dagen toch maar een fractie van je omzet haalt?”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!