​Minister op de bres voor nieuwe retailconcepten

Gemeenten willen ruimte bieden aan ondernemers die inspelen op de behoefte aan nieuwe winkelconcepten. Om deze ontwikkeling te stimuleren moet de overheid de wet- en regelgeving toekomstbestendiger maken. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Nieuwe retailconcepten zijn volgens Kamp onder meer mengvormen van horeca, detailhandel, cultuur en dienstverlening. Gemeenten juichen deze concepten toe omdat het naast nieuwe werkgelegenheid ook bijdraagt aan de diversiteit en leefbaarheid van (binnen)steden.

De mogelijkheden van nieuwe mengvormen worden echter beperkt door zowel lokale regels als landelijke wettelijke kaders. Zo beperkt de Drank- en Horecawet nu nog mengvormen waarbij alcohol geschonken wordt.

Het kabinet kijkt volgens Kamp in het kader van de Retailagenda al met lokale partijen welke mogelijkheden er zijn om de Drank- en Horecawet of het Omgevingsrecht anders in te vullen. Zo zal er onderzocht worden welke belemmeringen er zijn voor het combineren van detailhandel en horeca, die niet binnen de huidige kaders passen. Bij de evaluatie van de Drank- en Horecawet in 2016 moet uiteindelijk worden bepaald welke drempels weggenomen kunnen worden.

De brief van Kamp is mede namens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken opgesteld. Plasterk diende vorig jaar al een voorstel in om in de vier grote steden bij wijze van proef af te wijken van de huidige Drank- en Horecawet. Hij zag echter al snel van die pilot af, nadat onder meer het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) in opstand was gekomen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!