Bonden botsen hard over halvering zondagtoeslag

INretail, Alternatief voor de Vakbond (AVV) en de Unie hebben kwaad bloed gezet door een cao af te sluiten waarin de zondagtoeslag wordt gehalveerd. FNV Handel wil niet geen cao’s meer afsluiten waarbij de Unie ofwel AVV betrokken is.

AVV is geen vakbond, zegt bestuurder Ron Peters van FNV Handel in Het Financieele Dagblad. “Dat is een marktkoopman die tegen betaling zijn diensten aanbiedt. Ze hebben niet eens leden.” Peters gaat er naar eigen zeggen alles aan doen om te voorkomen dat minister Asscher van Sociale Zaken de cao algemeen verbindend zal verklaren, waarmee cao geldig wordt voor alle werkgevers in de sector. “We ondernemen juridische stappen en gaan zand in de machine gooien.”

Voorzitter Jan Meerman van INretail reageert teleurgesteld op de situatie. “We hebben anderhalf jaar met elkaar onderhandeld en uiteindelijk zelfs nog WRR-lid Peter van Lieshout gevraagd als mediator op te treden.” FNV heeft zich volgens hem onterecht hard opgesteld in de onderhandelingen, terwijl de bond slechts drie procent van de honderdduizend werknemers vertegenwoordigt. “Dat is niet meer van deze tijd.”

De dinsdag afgesloten cao is voor werknemers uit de fashion- en sportbranche. Vanaf 1 oktober geldt een zondagstoeslag van vijftig procent in plaats van honderd procent. Huidige medewerkers die al op zondag werken krijgen hiervoor compensatie. Met de halvering van de toeslag moet het voor retailers rendabel te worden om op zondag de deuren te openen, aldus INretail. Door de huidige zondagtoeslag is dat volgens de organisatie in veel gevallen onmogelijk.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!