​PvdA: 'V&D onnodig ten onder aan private equity'

Het gebeurt de laatste tijd te vaak dat bedrijven onnodig ten onder gaan aan investeerders die alleen uit zijn op het snelle geld. "Voorbeelden hiervan zijn Gansewinkel, Attero, V&D en Estra", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Zijn partij komt met een initiatiefnota die paal en perk moet stellen aan de schadelijke praktijken van private equity-fondsen.

In april hield de Tweede Kamer een hoorzitting met experts, waaruit volgens Nijboer bleek dat private equity ook een donkere kant kent. Zo worden bedrijven volgepompt met schulden, worden mensen ontslagen en tegen sterk gereduceerde lonen soms weer in dienst genomen. Na een korte tijd wordt een kaalgeplukt bedrijf weer doorverkocht, met schadelijke gevolgen voor personeel, klanten en schuldeisers.

Dit Angelsaksische aandeelhoudersmodel waarbij bedrijven via superdividenden worden leeggetrokken past volgens Nijboer niet binnen het Nederlandse Rijnlandse ordeningsmodel. De partij doet twaalf voorstellen in de initiatiefnota die de werknemers en samenleving moet beschermen tegen dit 'sprinkhanengedrag'.

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) zegt geen bedrijven te kennen die ten onder zijn gegaan aan private equity. De woordkeuze van Nijboer is volgens de organisatie 'beneden alle peil'. Bij de genoemde voorbeelden bleek bij nadere bestudering geen sprake van excessen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!