'Huurwetgeving belet variatie in winkelaanbod'

Het is nagenoeg onmogelijk voor vastgoedeigenaren om ‘dat ene speciale winkeltje’ aan te trekken. Ze kunnen het namelijk niet riskeren deze winkeliers een gereduceerd tarief te bieden. Dat zegt senior director Ellen Nijenhof van vastgoedadviseur CBRE in het NRC Handelsblad.

Vastgoedeigenaren willen graag meer variatie in het winkelaanbod aanbieden, maar stellen dat de huurwetgeving dat tegenwerkt. Wanneer winkeliers bij de rechter om een lagere huur vragen kijkt de rechter namelijk naar omliggende winkels, dus ook naar die speciale winkel met het lagere tarief. “Op het moment dat de ondernemers eromheen de kans hebben, stappen zij naar de rechter om óók een lagere huur te eisen”, aldus Nijenhof.

Winkelcentra beschikken hierdoor bijna uitsluitend over filialen van grote ketens als HEMA, C&A en Blokker. Kleinere winkeliers kunnen de huur immers niet ophoesten, weet Nijenhof. “Terwijl dat nu net de Spaanse peper is waarmee een winkelcentrum zich kan onderscheiden.”

Een jaar terug pleitte de Vereniging voor Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) al voor een versoepeling van het huurrecht, omdat er sinds de jaren zestig geen substantiële verandering zou hebben plaatsgevonden. Winkeliers hebben volgens de vereniging in feite een contract voor onbepaalde tijd, terwijl ze vrij staan om hun huurcontract door te verkopen aan winkeliers binnen hun branche. De verhuurder kan alleen afwijken van deze regels als hij toestemming krijgt van de kantonrechter. Detailhandel Nederland voelde destijds niets voor een dergelijke versoepeling van het huurrecht.

Beweging in de huurmarkt is echter nodig om de vitaliteit van winkelgebieden te versterken, zegt voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland en INretail nu. Hij gaat op het Jaarcongres RetailAgenda op 17 november dieper in op onder meer omzethuur. Klik hier voor meer informatie over het congres.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends