Detailhandel ziet omzet licht dalen

De detailhandelsomzet is in augustus 1,4 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Zowel het volume als het gemiddelde prijsniveau lag 0,7 procent lager, blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd.

De krimp is onder meer het gevolg van het warme zomerweer en een ongunstigere samenstelling van koopdagen. Augustus telde namelijk een vrijdag minder en een maandag meer dan vorig jaar.

Met name de non-foodbranche zag zijn omzet dalen, met 4,6 procent. Binnen de huishoudbranche was de krimp met min 17,9 procent het grootst. Ook winkels in bovenkleding (min elf procent) en consumentenelektronica (min 3,9 procent) boekten minder omzet. Woonretailers zagen hun omzet met 1,9 procent dalen, de eerste krimp sinds juni 2014.

Foodretailers kenden daarentegen een lichte omzetgroei van 1,2 procent. Zowel de prijzen van de dagelijkse boodschappen als het volume stegen met 0,6 procent. Bij supermarkten nam de omzet met één procent toe, terwijl speciaalzaken een krimp van 0,1 procent noteerden.

Hoewel de online omzet in ons land in augustus met 13,7 procent steeg, was dat minder sterk dan voorgaande maanden. De groei was in juli bijvoorbeeld nog bijna 25 procent. Multichannel retailers realiseerden in augustus een plus van 19,5 procent, terwijl pure players elf procent meer omzet in de boeken schreven.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!