'Doorbraak in strijd om zondagtoeslag'

De nieuwe cao van de Bijenkorf is een teken dat de zondag steeds meer een gewone werkdag wordt. Vakbonden zien het principeakkoord met de warenhuisketen als een doorbraak, schrijft De Financiële Telegraaf.

Het is voor retailers moeilijk om op zondag rendabel te zijn vanwege de hogere loonkosten, zegt ING-sectormanager Dirk Mulder. Maar hij ziet dat de consument juist op zondag wil winkelen. “Daar past bij dat de toeslag wordt verlaagd.”

De Bijenkorf maakte maandag bekend het jeugdloon af te schaffen in ruil voor een halvering van de zondagtoeslag. De vakbonden laten met dit principeakkoord zien dat er valt te praten over het verlagen van de toeslag, zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. Daarvoor hoeft niet per se naar het jeugdloon gegrepen te worden. “Niets is taboe om over te praten, maar het moet geen bezuinigingsoperatie worden.”

De supermarktbranche zit al twee jaar zonder cao, omdat de werkgevers en vakbonden struikelen over de toeslagen. Enkele weken geleden leidde dat tot een breuk, maar branchevereniging CBL wil graag weer om de tafel. “Als dit Bijenkorf-akkoord een aanleiding zou zijn, zou dat heel mooi zijn”, aldus P&O-manager Jules van Well.

Eerder dit jaar zorgden brancheorganisatie INretail, Alternatief voor de Vakbond (AVV) en de Unie nog voor opschudding door een cao af te sluiten waarin de zondagtoeslag wordt gehalveerd. De grote vakbonden FNV en CNV werden daarmee tot hun woede buitenspel gezet.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends