Amsterdam neemt maatregelen tegen ijswinkels

Het Amsterdamse stadsbestuur grijpt in bij ijswinkels die hun zaken niet binnen een maand op orde hebben. Dat moet de nadelige effecten van de groei van de binnenstad inperken, zegt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje (D66) tegen Het Parool.

Uit een controleactie bleek dat meer dan de helft van de ijs- en wafelwinkels in de binnenstad beschouwd moeten worden als fastfoodrestaurant. Zo wordt vaak ter plekke voedsel als wafels bereid en daar hebben de ondernemers een horecavergunning nodig.

De ijswinkels krijgen vier weken de tijd om de benodigde papieren te regelen of de verkoop van eten te staken. “Als de eigenaren niet bereid zijn hun ijswinkels te transformeren, zullen ze moeten verdwijnen. Dat geeft weer ruimte voor andere ondernemingen”, aldus Oranje.

Inspecteurs registreerden afgelopen zomer meer dan zeventig ijssalons. Die opmars is onder meer een gevolg van het zogenoemde ijsbesluit uit 2009. Toen werd besloten dat zaken, waarvan de hoofdactiviteit de verkoop van ijs is, beschouwd worden als detailhandel en niet als horeca. Ondernemers hoeven daardoor geen speciale vergunning aan te vragen voor een ijssalon in de binnenstad.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!