​Bakker Bart onderhandelt ‘met mes tussen de tanden’

Bart’s Retail wil niet langer beschikken over vestigingen waarvan de huur in verhouding met de omzet te hoog is. Daarom onderhandelt de franchisegever ‘met het mes tussen de tanden’ over nieuwe huurcontracten, zegt algemeen directeur Herbert Schalkwijk op RetailWatching.

Veel contracten lopen dit of volgend jaar af. Bart’s Retail wil alleen blijven als er een gezonde huurverhouding wordt bewerkstelligd. Vooralsnog merkt Schalkwijk dat verhuurders het merk Bakker Bart graag willen behouden. “We halen significante resultaten op het gebied van huurreductie”, zegt de algemeen directeur. “Maar ik zal niet schromen om gewoon een keer niet verder te gaan op een locatie.”

Door hard te onderhandelen over een nieuwe huurprijs wil Bart’s Retail zijn franchisenemers een steuntje in de rug geven. Zij betalen van oudsher een vast percentage over hun omzet aan het hoofdkantoor, maar er komt nu een stelsel waarbij iedere ondernemer zijn eigen huur betaalt. “Het uitgangspunt is dat iedere ondernemer een rendabele exploitatie moet kunnen draaien”, aldus Schalkwijk. “Dat betekent dat hij zijn eigen lasten kan dragen.”

Het oude huurconditiestelsel is één van de belangrijkste knelpunten tussen het hoofdkantoor en zijn franchisenemers, die hun huurdruk door teruglopende omzetten steeds verder zagen oplopen. Er loopt nog altijd een rechtszaak, waarbij tien ondernemers in totaal anderhalf miljoen euro terugeisen. De directeur heeft geen behoefte in te gaan op die zaak, waarvan de uitspraak is vertraagd naar volgend jaar. “Wat ik wel kan zeggen is dat de groep franchisenemers die in potentie een claim zou kunnen indienen nu vele malen kleiner is. Dat aantal hebben we drastisch teruggebracht”, aldus Schalkwijk op RetailWatching.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!