'Tientallen overnamekandidaten voor V&D'

Tientallen partijen hebben belangstelling voor het in surseance verkerende V&D. Binnenkort volgen gesprekken met een aantal van de mogelijke overnamekandidaten, zo laat een woordvoerder van de bewindvoerders weten.

Het is nog niet duidelijk welke partijen interesse hebben in de warenhuisketen en of het concern als geheel of in losse onderdelen wordt verkocht. Zo zou eigenaar Sun Capital de vijftig standalone vestigingen van La Place apart willen verkopen om een deel van zijn investering terug te krijgen. Een verkoop van de restaurantketen kan volgens het Algemeen Dagblad circa 45 miljoen euro opleveren.

Fashionketens H&M, Zara en Primark zouden daarnaast een aantal vestigingen van V&D willen overnemen. De Ierse prijsvechter Primark heeft bijvoorbeeld belangstelling voor het pand in Heerlen, zo weet de Volkskrant. Voor een overname van de gehele V&D-groep wordt Hudson’s Bay genoemd. Deze Canadese warenhuisketen kocht eerder dit jaar het Duitse warenhuisconcern Kaufhof van Metro Group. Bestuursvoorzitter Jerry Storch zei destijds dat die acquisitie slechts het begin was. Ook de Britse keten Marks & Spencer, onder leiding van de Nederlander Marc Bolland, wordt genoemd als mogelijke koper.

De bewindvoerders doen geen uitspraken over de partijen die zich gemeld hebben. Naar verwachting kunnen ze in januari meer duidelijkheid geven over de voorstellen. Een verkoop van de standalone La Place-vestigingen is volgens een woordvoerder niet mogelijk. “Sun Capital en andere schuldeisers kunnen geen onderdelen van V&D of La Place verkopen, omdat het bedrijf in surseance van betaling is”, zegt de zegsman tegen NU.nl.

V&D vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Door onder meer de zachte winter vielen de najaarsverkopen tegen en ontstond een liquiditeitstekort. Sun Capital wilde dat gat niet overbruggen en zette de bestaande financiering stop. De vestigingen blijven naar verwachting nog zeker twee maanden geopend. De webshop is sinds de uitstel van betaling uit de lucht.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends