​‘Nederlandse platenzaken kennen topjaar’

Muziekspeciaalzaken Concerto, Plato, Velvet en Sounds hebben hun omzet dit jaar allemaal zien stijgen. Ze profiteren onder meer van de groeiende populariteit van vinyl en het album van Adele, dat nog altijd alleen fysiek verkocht wordt. Dat meldt muziekplatform 3voor12.

Vorig jaar profiteerden de winkels al van het faillissement van Free Record Shop en die lijn is doorgetrokken. Het nieuwste album van Adele ging zelfs in de kleinste platenzaken honderden keren over de toonbank, zegt eigenaar Dick van Dijk van Concerto en Plato. “Zoals afgelopen maand hebben we het in geen jaren beleefd.” De recente verkoopcijfers werden volgens hem voor het laatst voor het digitale tijdperk bereikt.

Adele besloot haar album alleen in de fysieke winkel te verkopen, omdat ze ‘geen gevoel’ heeft bij streamen. “Ik weet best dat streamen de toekomst heeft en dat respecteer ik ook, maar ik hoef niet degene te zijn die dat versnelt. Mijn hart ligt er gewoon niet. Punt”, vertelde ze bij de release.

Van Dijk hoopt dat meer platenmaatschappijen ervoor kiezen om nieuwe muziek eerst alleen op vinyl en cd beschikbaar te maken en daarna pas via streaming. De echte groei zit volgens hem in vinyl, die de dalende cd- en dvd-verkoop compenseert.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!