'Faillissement V&D is pas het begin'

Het faillissement van V&D is een voorbode van nog meer ellende in de winkelstraten. Andere retailers moeten heel fors ingrijpen om de warenhuisketen niet achterna te gaan. Dat zegt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar in De Telegraaf.

Molenaar noemt veertien ketens die in de gevarenzone zitten: Bart Smit, BCC, Blokker, Bristol, Expert, Gamma, HEMA, Hunkemöller, Intertoys, Jamin, Kijkshop, Kwantum, Miss Etam en Tuincentrum Overvecht. Deze retailers staan volgens hem niet direct op omvallen, maar moeten ‘heel snel structureren’.

De hoogleraar wijst in zijn analyse op de Verenigde Staten en Engeland, die ons al voor gingen. “Massale winkelsluitingen doordat de klant anders koopt”, stelt hij. “Op internet, maar ook in leukere winkelgebieden.”

Amsterdam hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor kraters in de winkelstraat, zegt onderzoeksdirecteur Gertjan Slob van Locatus in Het Parool. “Als winkelketens verdwijnen, komt daar in Amsterdam altijd wel iets voor terug.”

Genoeg partijen azen volgens Slob op de plek waar V&D nu zit. Dat geldt echter niet voor omliggende gemeenten, stelt hij. “In Zaandam of Beverwijk zal het lastig zijn om de plek van V&D op te vullen.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends