​Zweden heeft supermarkt zonder personeel

In Zweden is een supermarkt zonder personeel geopend, die klanten kunnen betreden met een smartphone. Het is een initiatief van IT-specialist Robert Ilijason, meldt persbureau AP.

Consumenten kunnen de supermarkt 24 uur per dag bezoeken, door de deuren open te swipen via de app. Die app kan vervolgens ook gebruikt worden om aankopen te scannen. De aankopen rekenen zij af via een maandelijkse rekening.

De winkel verkoopt een basisassortiment aan producten, zoals melk, brood, suiker, voorverpakte maaltijden en luiers. De bevoorrading van de winkel neemt Ilijason voor eigen rekening. De rest laat hij volledig over aan de klant.

Alcohol en sigaretten worden niet verkocht, met het oog op mogelijke diefstal. De 45 vierkante meter metende winkel is beveiligd met zes camera’s. Zodra de voordeur langer dan acht seconden open staat of hij wordt geforceerd, krijgt Ilijason een sms.

Ilijason kwam op het idee voor de supermarkt toen hij thuis zijn laatste pot babyvoeding liet vallen en vervolgens twintig minuten moest rijden voordat hij bij een supermarkt kwam die geopend was. In Zweden zijn de afgelopen jaren veel kleine lokale supermarkten gesloten en vervangen door hypermoderne winkelcomplexen, die alleen in de grote steden staan. Hierdoor moeten consumenten soms kilometers afleggen voordat zij hun boodschappen komen doen. Het nieuwe winkelconcept moet er voor zorgen dat ook kleine plaatsen weer een eigen supermarkt krijgen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!