Claim van Bakker Bart-franchisers verworpen

Tien franchisenemers van Bakker Bart hebben een rechtszaak verloren die tegen moederbedrijf Bart’s Retail was aangespannen. Hun claim van anderhalf miljoen euro is door de kantonrechter in Nijmegen verworpen, meldt De Gelderlander.

De franchisenemers stapten in juli vorig jaar naar de rechter, omdat ze gecompenseerd wilden worden voor het huurconditiestelsel dat in 2009 werd ingevoerd. Daardoor zagen ze hun huren steeds verder stijgen. Bovendien vinden dat ze te veel moeten betalen voor het deeg dat ze via Bart’s Retail geleverd krijgen en zou het concern zich te veel met de bedrijfsvoering bemoeien en te hoge kosten in rekening brengen.

De ondernemers hebben hun claim volgens de rechter echter onvoldoende onderbouwd. Bart’s Retail ontkende eerder voor de rechter al alle beschuldigingen en stelde dat de franchisenemers van een economisch probleem – lagere omzetten door de crisis – een juridisch probleem maakten.

De kwestie kent alleen maar verliezers, zei algemeen directeur Herbert Schalkwijk onlangs in RetailTrends. “Het is één van de redenen waarom ik vind dat Bakker Bart de afgelopen jaren te veel met zichzelf bezig is geweest in plaats van met de consument.”

Het retailconcern heeft inmiddels de nieuwe franchisenemersvereniging Bart’s Franchise Orgaan opgericht. Negentig procent van de ondernemers heeft zich daar inmiddels achter geschaard. De organisatie kent ook een eigen geschillencommissie, stelt manager juridische zaken Jan-Joris Heling. “Een geschillencommissie in eigen huis biedt voor ons waarborg om samen met onze franchisenemers de toekomst in te gaan.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!