Door Aribert Guiking
RetailWatcher
Het einde van V&D zit in de laatste fase. De restanten worden via een veiling verkocht en de voormalige panden zijn vrijwel leeg, zeg maar leeggeroofd. Toen een aantal winkels in maart weer openging voor de finale uitverkoop vormden zich op diverse plaatsen in het land ware opstootjes omdat mensen zich massaal op de jackpot stortten. 'Hier moeten wij bij zijn, hier valt wat te halen, een uitverkoop die je niet mag missen' - dat was de stemming. Ik ben op de eerste dag even wezen kijken om de graaicultuur van de winkelvloer te aanschouwen en het was toen al treurigheid troef. Een bij elkaar geharkt assortiment, niks bijzonders en de prijzen vielen zwaar tegen. Geen idee hoe dat verder is gegaan, maar uit berichten maak ik op dat sommige filialen waarschijnlijk eerder moeten sluiten dan gepland omdat de voorraden uitgeput zijn.
Prijzencircus
De tent gaat nu echt dicht, de piste is leeg en de clowns van het prijzencircus zijn voorgoed historie. Veel ex-winkelmedewerkers schijnen al weer een nieuwe baan te hebben en ik vraag mij af hoe dat zit bij de directie. Topman John van der Ent zal ongetwijfeld bedongen hebben dat hij een leuke ´vertrekregeling´ zou krijgen wanneer hij onverhoopt zou moeten vertrekken en dat geld heeft hij misschien hard nodig. Namens de leveranciers van het failliete warenhuis zijn advocaten bezig met de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen eigenaar Sun Capital en het bestuur van V&D. De leveranciers voelen zich misleid door de toezeggingen van Sun Capital en Van der Ent. Deze zouden vorig jaar een financiering voor vier jaar hebben toegezegd terwijl V&D eind 2015 failliet ging omdat Sun Capital geen geld meer wilde investeren.
Belabberde betalingstermijn
Eigenaar en directie wisten al lang hoe slecht het concern er voor stond terwijl leveranciers hun afspraken nakwamen omdat zij uitgingen van een bepaalde zekerheid. Die zekerheid bleek op drijfzand gebouwd en veel leveranciers gingen het schip in vanwege het faillissement. Daarnaast hanteerde V&D een belabberde betalingstermijn waardoor veel leveranciers ook konden fluiten naar betaling van goederen die de laatste drie maanden voor het faillissement waren geleverd. En dan nu ook nog eens moeten toezien dat hun niet betaalde goederen voor een habbekrats worden verpatst, da's reden om de rechtszaal op te zoeken.
Rechtszaak
Of het daadwerkelijk tot een rechtszaak gaat komen, wordt nu uitgezocht door advocaten. Ondertussen gaan de laatste koffiezetapparaten, dekbedovertrekken, stofzuigers, schoenen en colberts onder de virtuele hamer van BVA Auctions en daarna kan de naam V&D voorgoed uit het straatbeeld worden gewist. Dat gebeurde eerder al bij de naam Vroom & Dreesmann. Een van mijn dochters werkt als werkstudent op zaterdag bij de VVV in Arnhem en daar komen volgens haar alleen buitenlanders en bejaarden. Toen iemand uit die laatste groep haar vorig jaar eens vroeg 'Waar is Vroom & Dreesmann?', moest zij snel even op Google kijken wat die oude vrouw bedoelde.
Longtail
Waarschijnlijk zal de volgende generatie dit ook hebben met de naam V&D. Zo snel gaat dat, al bestond je van 1887 tot 2016/17. De naam zal nog wel even rondzingen, bijvoorbeeld omdat na het faillissement nog eindeloos is geprobeerd spullen te verkopen. En omdat zelfs hierna de gang van zaken nog een staartje krijgt. Een bijzondere invulling van de in retailland populaire term 'longtail'.
Reacties 0