Schoonenberg krijgt Zwitserse eigenaar

Investeringsmaatschappij HAL heeft gehoorwinkelketen AudioNova verkocht aan Sonova. Het Zwitserse hoorconcern betaalt 830 miljoen euro voor het bedrijf, dat in ons land met Schoonenberg Hoorcomfort actief is.

De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. De verkoopprijs is flink hoger uitgevallen dan de vraagprijs van vijfhonderd miljoen, doordat verschillende concurrerende bedrijven een bod uitbrachten. Naast Sonova waren dat het Deense William Demant en het Italiaanse Amplifon, dat al eigenaar is van Beter Horen. Verder brachten de investeringsmaatschappijen Bain, PAI en Carlyle een bod uit.

De deal wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond. Sonova ziet de overname als een uitgelezen mogelijkheid om zijn Europese retailactiviteiten in de gehoorbranche uit te breiden, zegt ceo Lukas Braunschweiler. Ook verwacht het Zwitserse concern veel synergievoordelen te behalen.

HAL verwacht dat de verkoop een boekwinst van 470 miljoen euro oplevert. AudioNova was sinds 2000 in handen van de Nederlandse investeerder. In februari maakte HAL bekend zijn hoorwinkelportfolio te willen verkopen. AudioNova is in twaalf Europese landen actief met in totaal ruim 1300 winkels, waaronder tweehonderd Schoonenberg-winkels in Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!