​Curator DA hoefde advies ondernemingsraad niet af te wachten

De ondernemingsraad (OR) van DA heeft een tegen de curator aangespannen rechtszaak verloren. De curator was niet verplicht om advies van de OR in te winnen alvorens een doorstart te realiseren, zo heeft de rechter besloten.

De OR beriep zich bij de stap naar de rechter op het zogeheten adviesrecht uit de Wet op de ondernemingsraden. Daarin staat dat een bedrijf de OR de gelegenheid moet geven advies uit te brengen bij onder meer ‘overdacht van de zeggenschap over de onderneming’. DA ging eind vorig jaar failliet, maar maakte enkele uren later al een doorstart onder Nederlandse Drogisterij Service (NDS) van groothandel Holland Pharma.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam heeft nu besloten dat een curator bij een doorstart in principe niet het advies van de OR hoeft af te wachten. Het adviesrecht is volgens de rechter onverenigbaar met de rol van de curator, die gericht is op de afwikkeling van de inboedel. Bij DA was bovendien sprake van eigendomsvoorbehouden op de voorraad, waardoor de curator leveringen vanuit het distributiecentrum aan franchisenemers direct heeft stopgezet. De curator heeft de activiteiten van DA dus niet voortgezet, en hoefde ook daarom geen advies in te winnen bij de ondernemingsraad.

De curator heeft rekening gehouden met de belangen van het personeel, stelt de Ondernemingskamer. Zo heeft hij er met de keuze voor NDS als koper voor gezorgd dat zoveel mogelijk werknemers een nieuwe baan hebben gekregen.

Doordat de ondernemingsraad niet bij de overname werd betrokken, was er geen mogelijkheid om over de nieuwe voorwaarden mee te praten. Die houden onder meer in dat de werkweek van 36 naar veertig uur gaat, de dertiende maand wordt afgeschaft en dat het aantal vrije dagen omlaag gaat, liet secretaris Klaas Liefers van de OR weten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!