Wat retailers kunnen doen voor een veilige winkelstraat

Wat retailers kunnen doen voor een veilige winkelstraat

Door John den Dulk
Salesmanager Core Commercial and Retail Benelux bij Tyco Integrated Fire & Security

Nederland scoort slecht als het gaat om aantal winkeldiefstallen. Uit de Global Retail Theft Barometer 2015, een onderzoek naar winkelcriminaliteit, blijkt zelfs dat Nederland binnen Europa het slechtst scoort van alle landen. De winkelstraten veranderen in hoog tempo. Het is zaak dat ook de beveiliging mee verandert en voldoende moderniseert om deze aantallen terug te dringen.

Een groot probleem in de winkelstraten op dit moment is de leegstand van steeds meer panden. De afgelopen tijd zijn er in razend tempo vele grote en ook kleinere ketens failliet gegaan en hier lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Doordat deze panden leeg komen te staan, wordt het voor winkeldieven steeds eenvoudiger om de winkelstraten te domineren. Inbreken in een leegstaand pand, om vervolgens binnendoor verder te dringen in een winkelpand dat wel in gebruik is, is door de matige beveiliging van een leegstaand pand vaak redelijk eenvoudig voor elkaar te krijgen.

Zoek de samenwerking op
Om hier grip op te krijgen is het belangrijk dat ondernemers en gemeentes samenwerken. Voor de beveiliging van winkelstraten wordt op veel plaatsen al gebruik gemaakt van een Bedrijveninvesteringszone-constructie (BIZ). Een dergelijke constructie stelt ondernemersverenigingen in staat om gezamenlijk te investeren in de beveiliging van de winkelstraat. Via een BIZ-constructie betalen alle ondernemers door middel van een heffing op hun gemeentelijke belasting mee aan de uitvoering van een plan voor het betreffende gebied. De ondernemers betalen hierdoor mee aan de extra inspanningen voor verbetering bovenop het niveau dat de gemeente biedt. Op deze manier dragen zowel de ondernemers als de gemeente bij aan het veiliger maken van de winkelstraat.

Echter is het zo dat er op dit moment steeds meer subsidies worden stopgezet, waardoor ondernemersverenigingen minder geld krijgen vanuit de gemeente. De beveiligingskosten lopen hierdoor voor de retailers zelf hoog op en dat terwijl er in deze branche op dit moment geen reserves zijn. Hierdoor wordt het steeds lastiger om gezamenlijk de veiligheid van de winkelstraat te waarborgen.

Meerwaarde van systemen
Vanwege de hoge kosten voor beveiliging is er binnen de retail een trend te zien in beveiligingsvormen die meerwaarde kunnen bieden op andere vlakken. Labels en tags in kleding worden steeds vaker voorzien van RFID, Radio Frequency Identification. Dit is een nieuwe technologie waarmee op afstand informatie over waar het product zicht bevindt, kan worden gelezen. Naast beveiliging van de kleding, kan hiermee bijvoorbeeld de voorraad real-time worden bijgehouden. Het personeel hoeft op deze manier niet meer handmatig de voorraad te tellen. Steeds vaker worden deze informatietags er zelfs al in de fabriek ingenaaid, zodat het gehele logistieke proces kan worden gemonitord. De afgelegde routes en de tijd die dit kost, kunnen worden gevolgd en in kaart worden gebracht. Zo kunnen er waar nodig verbeteringen worden aangebracht om de kosten naar beneden te brengen.

Een andere manier waarop beveiligingssystemen hun meerwaarde kunnen bieden, is het gebruik van camerasystemen voor store performance. Hierbij worden de kassa aanslagen gesynchroniseerd met videobeelden van artikelen die werkelijk over de toonbank gaan, zodat externe en ook interne diefstal wordt geregistreerd. Daarnaast kunnen de loopbewegingen van het winkelend publiek via de bestaande beveiligingscamera’s worden gemeten, zodat in kaart kan worden gebracht voor welke producten er veel interesse is. Rode vlekken en lijnen geven aan waar consumenten veel lopen of zelfs een tijdje stil staan. Producten die extra aandacht nodig hebben, kunnen zo nodig worden geplaatst op een veel gebruikte looproute in de winkel. Op deze manier kan de verkoop van de juiste producten worden gestimuleerd, zodat de investering van de camera’s kan worden terugverdiend. Door deze toepassing is beveiligings-techniek niet alleen een kostenpost, maar levert het zelfs geld op.

Investering terugverdienen
De verantwoordelijkheid van het veiliger maken van de winkelstraat ligt uiteindelijk bij de gemeente, maar de retailers zelf spelen hierin natuurlijk een cruciale rol. Bij de BIZ-constructie is hierin al een mooie samenwerking te zien, mits er subsidies beschikbaar zijn. Door gebruik te maken van beveiligingssystemen die ook kunnen dienen voor andere doeleinden, kan de investering op den duur worden terugverdiend. Retailers dienen tenslotte ook te kijken naar hoe zij bedrijfsresultaten kunnen verbeteren en met de juiste geïntegreerde systemen kan zowel de beveiliging als de klantbeleving worden geoptimaliseerd. De ontwikkelingen binnen de beveiligingstechniek gaan razendsnel en bieden kansen voor het verhogen van de veiligheid in de winkelstraten in Nederland. Een win-win situatie voor de ondernemer en het winkelend publiek.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in