Bakker Bart laat franchisecode links liggen

Bart’s Retail lanceert een eigen geschillenregeling om toekomstige conflicten met franchisenemers te voorkomen. De bakkerijketen vindt dat de Nederlandse Franchise Code (NFC) te veel in het ondernemerschap beperkt, zegt manager juridische zaken Jan-Joris Heling tegen FoodClicks.

Bij Bakker Bart worden toekomstige geschillen voorkomen door de onlangs met de franchisenemersvereniging Bart’s Franchise Orgaan gesloten samenwerkingsovereenkomst, zegt Heling. Deze behelst de meeste principes van de NFC en voorziet ook in een eigen geschillencommissie. De NFC bevat volgens Heling veel ‘open normen’, die voor verschillende interpretaties vatbaar zijn. Ook stelt de franchisecode veel meer en verdergaande verplichtingen voor franchisegevers dan voor ondernemers, meent Heling.

De franchisecode is een enorm bureaucratisch proces geworden, zei Heling al in het januarinummer van RetailTrends. De code is volgens hem onder druk van de politiek en negatieve berichtgeving in de pers geschreven. Wel zei hij destijds nog dat Bart’s Retail zal aan de code zou conformeren, mits die werkzaam is en niet onnodig in ondernemerschap zou beperken.

Bakker Bart ligt nog met tien franchisenemers juridisch in de clinch. Zij willen onder meer gecompenseerd worden voor het huurconditiestelsel dat in 2009 werd ingevoerd en voor hogere huren zou hebben gezorgd. Bovendien vinden dat ze te veel moeten betalen voor het deeg dat ze via Bart’s Retail geleverd krijgen en zou het concern zich te veel met de bedrijfsvoering bemoeien en te hoge kosten in rekening brengen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!