Jumbo probeert via een kort geding Heineken te dwingen alle bestelde bierkratten te leveren. “We hebben veertig tot vijftig vrachtwagens bier per week nodig, maar Heineken levert er maar drie”, laat een woordvoerder weten tegenover het Algemeen Dagblad.

Jumbo werkt dit jaar met seizoensaanbiedingen, waarbij de tweede krat van verschillende biermerken de hele zomer voor de helft van de prijs is. Heineken is in het westen en noorden van het land in de aanbieding. Met succes, stelt een woordvoerder. “Normaal levert Heineken ons wekelijks vijftien tot twintig vrachtwagens.”

Dat het aantal leveringen flink is teruggelopen, komt volgens de supermarktketen omdat Heineken niet wil dat zijn bier maandenlang in de aanbieding is. Heineken ontkent zich met het prijs- en promotiebeleid van Jumbo te bemoeien. De bierbrouwer zegt de extra vraag van bijna een miljoen kratten niet aan te kunnen. “Dat is drie keer zo veel als we voor Jumbo hadden gepland.”

Hoewel Heineken beweert dat Jumbo een aantal weken terug is gewaarschuwd voor eventuele leveringsproblemen, neemt de retailer geen genoegen met die uitleg. Ook de leveringen van andere Heineken-producten zijn namelijk teruggeschroefd, terwijl de kratten met 24 flesjes wel goed verkrijgbaar zijn bij andere supermarkten. Volgens Heineken krijgen die voorrang omdat ze eerder hebben besteld.