FNV stelt Jumbo, Lidl en Aldi ultimatum

FNV stelt Jumbo, Lidl en Aldi ultimatum

Vakbond FNV wil dat Jumbo, Lidl en Aldi de afschaffing van toeslagen voor personeel terugdraaien. De supermarktketens hebben tot eind deze maand om te reageren, zegt onderhandelaar Peter van der Put tegen Distrifood.

Als de drie retailers niet ingaan op de oproep tot actie of overleg, volgen dagvaardingen. Andere supermarktketens worden vooralsnog niet aangeschreven. “Bij deze drie formules hebben we de beste positie en op landelijk niveau contacten”, aldus Van der Put. Wel speelt de kwestie volgens hem overal.

FNV voerde eerder dit jaar al actie tegen de nieuwe cao voor supermarktpersoneel, die eind vorig jaar werd gesloten. De supermarkten kwamen tot een nieuw akkoord met CNV, maar FNV stapte voortijdig uit de onderhandelingen. “Wij tekenen niet voor afschaffing van de toeslagen met slechts een kleine compensatie in het loon”, motiveerde de vakbond dat besluit.

FNV lag eerder al overhoop met IKEA over de afschaffing van toeslagen in de nieuwe cao. De meubelketen motiveerde die aanpassing doordat de uren waarvoor in het verleden extra betaald werd, nu als regulier moeten worden gezien. “De maatschappelijke acceptatie en wens vanuit de klant voor brede openingsuren zorgen daarvoor”, aldus HR-manager Inge Arts.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends