​Mitra fraudeerde met winstcijfers

​Mitra fraudeerde met winstcijfers

Een boekhoudfraude bij Mitra heeft het faillissement van moederconcern Distilleerderij Dirkzwager ingeleid. ABN Amro stopte de gesprekken over een extra krediet van vier miljoen euro toen het gesjoemel met winstcijfers aan het licht kwam, zegt curator Ruud Hermsen in Het Financieele Dagblad.

Over de omvang van de fraude wil de curator niks kwijt. De fraude bestond uit het ‘opblazen van winstcijfers’, zegt directeur Cees Dirkzwager. Hij maakt de vergelijking met de boekhoudfraude bij Ahold-dochter US Food Service, begin deze eeuw. Daarbij hielden medewerkers kortingen voor leveranciers buiten de boeken, waardoor de winst hoger leek uit te vallen. “Er is naar mijn weten geen geld uit de kas verdwenen”, aldus Dirkzwager.

Mitra werd eind juni failliet verklaard. Twee weken later volgde moederbedrijf Dirkzwager, waarvan ook de goed draaiende onderdelen getroffen werden door de problemen bij de winkelketen. De franchisetak werd overgenomen door drankengroothandel De Monnik en de Mitra-ondernemers zelf. De boekhoudfraude heeft volgens De Monnik-directeur Hans Olde Monnikhof geen gevolgen gehad voor de doorstart. “Het zijn goede ondernemers met renderende zaken, de zwakke broeders zijn eruit”, stelt hij.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!