​‘Supermarkt mag identiteitsbewijs niet scannen’

De ID-scanner die supermarktketens Lidl, DekaMarkt en Dirk gebruiken zijn in strijd met de wet. Het scannen van identiteitsbewijzen valt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens namelijk onder ‘het verwerken van persoonsgegevens’ en dat mogen winkeliers niet. Dat stelt jurist Kaj Hollemans van KH Legal Advice in het Algemeen Dagblad.

Caissières gebruiken de ID-scanner om te controleren of een klant alcohol of tabak mag aanschaffen. Bij minderjarigen gaat er een rood lampje landen. De scanner is alleen een hulpmiddel, waarbij volgens een woordvoerder van Lidl geen gegevens worden opgeslagen. “De ID-checker is bovendien niet verbonden met de kassa of een computer.”

Hollemans wijst er echter op dat de scanner de MRZ-strook leest. Dat is een strook van cijfers en letters die allerlei persoonsgegevens bevat. “Dat gegevens niet worden opgeslagen is niet relevant”, stelt hij. “Met scannen vindt verwerking plaats en dat mag niet.”

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog geen onderzoek gedaan naar de leeftijdscheckers en kan daarom niet inhoudelijk reageren. De privacywaakhond is volgens haar geen grote organisatie. “We moeten dus keuzes maken bij wat we onderzoeken.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!