​INretail: 'Zoetermeer overdrijft impulsen van outlet'

​INretail: 'Zoetermeer overdrijft impulsen van outlet'

De geschetste economische impulsen van de outlet waar de gemeente Zoetermeer mee schermt zijn zwaar overschat. Die conclusie trekt INretail uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning, dat in opdracht van de brancheorganisatie is uitgevoerd.

De gemeente Zoetermeer stelt dat de Holland Outlet Mall het centrum twintig miljoen extra omzet per jaar kan opleveren. Als de wijde regio wordt meegerekend, zou dat zelfs dertig miljoen zijn. Het Bureau Stedelijke Planning komt echter uit op 3,8 miljoen euro voor de regio Zoetermeer. Dat effect zou bovendien teniet gedaan worden door ‘de verdringingseffecten op bestaand winkelaanbod die de outlet teweeg zou brengen’.

INretail, gekend tegenstander van nieuwe outletplannen, noemt het ‘stuitend’ dat de gemeente inwoners, ondernemers en omliggende gemeenten op het verkeerde been zet. “De positieve punten blijken te zijn uitvergroot, de negatieve juist gebagatelliseerd”, stelt de organisatie tijdens een persconferentie.

In de analyse van Bureau Stedelijke Planning zijn onder meer andere cumulatieve effecten berekend, die in de oorspronkelijke berekeningen ontbraken. Daarnaast is rekening gehouden met de komst van andere retail in de regio, iets wat in de gemeentelijke rapportages ontbrak. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de omzetten voor mode- en sportwinkels in het Stadshart met ruim zeven procent teruglopen, wat het risico op nieuwe faillissementen zou vergroten.

INretail schermt verder met onderzoek van het bureau Arcadis, waarin wordt gewaarschuwd voor een verkeersinfarct op de lokale aanvoerwegen naar het outletcenter. In de berekeningen van de gemeente zou bovendien een tekort zijn van tweeduizend parkeerplaatsen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!