​Spar Holding: minder omzet door winkelsluitingen

Spar Holding heeft de consumentenomzet vorig jaar met twee procent zien teruglopen. De supermarkten van Spar boekten weliswaar meer omzet, maar de sluiting van Attent-filialen zorgden voor een krimp. Dat blijkt uit het recent verschenen jaarverslag van Spar Holding.

De formule Spar was vorig jaar goed voor 438 miljoen euro omzet, wat een groei van 0,6 procent betekent. De identieke omzet van de buurt- en stadswinkels nam met respectievelijk 0,4 en 8,9 procent toe. Verder werden in totaal dertien nieuwe supermarkten geopend en tien ‘niet-levensvatbare’ filialen gesloten.

Supermarktketen Attent, die na 2020 ophoudt te bestaan, zag de omzet teruglopen van 78 naar 64,3 miljoen euro. Attent zag vorig jaar twintig filialen dichtgaan en vier geopend worden.

De groothandelsomzet van Spar nam in 2016 wel licht toe naar 443,5 miljoen euro. De winkelsluitingen werden daarbij gecompenseerd door de verdere groei van de exportactiviteiten, met name doordat er meer in China is verkocht. De nettowinst liep bovendien op van 6,4 naar 9,1 miljoen euro.

Spar Holding laat verder weten vorig jaar een nieuwe financiering af te hebben gesloten. Daardoor is de foodretailer tot en met 2021 verzekerd van een ‘gezonde liquiditeit’, die Spar in staat stelt zijn moderniseringsprogramma uit te voeren. Spar hoopt dit jaar op een omzetgroei door meer stadswinkels te openen en de buurtwinkels te moderniseren. Het concern heeft onder meer een nieuwe huisstijl en slogan voor alle formats geïntroduceerd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!